Bahasa Melayu eksklusif untuk calon SPM

Rabu, 25 Oktober 2017

Cara-cara menjimatkan air dalam kehidupan harian. Soalan BM 1 percubaan negeri Kelantan

 Soalan BM 2 percubaan negeri Kelantan  
Cara-cara menjimatkan air dalam kehidupan harian.

             Kepentingan air dalam kehidupan  makhluk sejagat sememangnya agak janggal jika dipandang remeh. Pagi-pagi lagi setelah bangun tidur, kita sudah mencari air. Airlah yang pertama-tama kita cari! Tanpa air, seluruh aktiviti harian kita seakan ternokhtah dan bagaimana agaknya ya... kehidupan ini tanpa air......?! Kini air terus menjadi keperluan asas yang amat penting dalam kehidupan namun perbincangan ini lebih telus dan berfokus  tentang cara-cara penjimatan air dalam kehidupan harian. Kita perlu memainkan peranan yang lebih aktif dalam usaha menjimatkan  air, seyogia kita secara pragmatik dapat melancarkan aktiviti harian yang berkaitan dengan penggunaan air tanpa sebarang kemelut atau masalah!
          Antara kaedah penjimatan air yang perlu kita fokuskan ialah penjimatan penggunaan air ketika mandi. Sewaktu kita mandi, mandilah dengan air pancuran. Kajian menunjukkan penggunaan air pancuran jauh lebih menjimatkan berbanding menggunakan gayung atau mencurahkan air dari bekas takungan air ke badan. Curahan air tanpa hentilah dikatakan suatu elemen pembaziran. Kita pasti akan berasa lebih selesa menggunakan air pancuran yang dipasang menggunakan sistem beraliran sederhana. Kesejukan dan kenyamanannya amat luar biasa. Kaedah ini dikatakan dapat menjimatkan sejumlah besar air berbanding mandi dengan air siraman air, menggunakan gayung. Mandi pula, janganlah terlalu lama, sambil mandi sambil menyanyi pula.... Haih... bertambah-tambahlah pembaziran air berlaku! Percepatkanlah masa mandi kita. Kalau biasanya mandi selama  dua puluh minit, isyh, isyh...lamanya mandi!!  sekarang mandilah dalam masa lima atau sepuluh minit menggunakan air pancuran tekanan sederhana. Yang jelas mandi dengan air pancuran tekanan sederhana, merupakan suatu kaedah rutin yang pasti dapat menjimatkan penggunaan air
             Perlu diingat, sebelum mandi, biasanya kita perlu menggosok gigi, jadi, ketika ini nasihat saya ialah jangan biarkan air paip terus mengalir  tanpa henti semasa kita  menggosok gigi, menyapu sabun pada badan atau mencukur janggut!. Pembaziran ternyata berlaku apabila kita mengamalkan tabiat sebegini. Saya berani menyatakan bahawa 99.9 peratus rakyat Malaysia membazirkan air ketika menggosok gigi. Sebaik-baiknya, tutuplah paip air apabila menggosok gigi atau... ketika  bercukur. Kaedah ini jika diamalkan secara berterusan dapat menjimatkan banyak liter air sehari. Rendamkanlah pisau cukur ke dalam bekas  air dan bukannya membilas pisau cukur anda dengan air paip , kerana cara sebegini amat membazirkan air !!. Ingat, air itu perlu dibayar untuk setiap penggunaannya, bukannya percuma!!Sememangnya tidak membiarkan air terus mengalir ketika menggosok  gigi atau ketika bercukur merupakan satu langkah praktikal penjimatan air.
         Hakikat yang nyata, apabila melakukan kerja cuci - mencuci, membasuh perkakasan  di dapur, contohnya membasuh pinggan, periuk belanga dan kuali, nasihat saya ialah, apa salahnya kita membasuh pinggan di dalam sinki yang diisi dengan air, bukan menggunakan air  yang mengalir dari pili air. Pembaziran dapat dielakkan jika kita tidak membiarkan air berterusan mengalir. Air bilasan boleh dikumpulkan  untuk kegunaan lain yang lebih spesifik seperti untuk menyiram pokok bunga di halaman, untuk mencuci parit dan longkang di persekitaran rumah. Sesungguhnya amalan menggunakan air takungan air di dalam sinki atau di dalam baldi, untuk kerja-kerja membasuh di dapur jauh lebih praktikal lagi menjimatkan berbanding kita  menggunakan air aliran air secara terus  dari paip air yang ternyata suatu pembaziran.
       Langkah paling unik lagi berkesan ialah apabila kita mencuci kereta, amalkanlah menggunakan air dari dalam  bekas takungan air atau gunakanlah baldi.  Elakkan menggunakan air daripada hos air yang ternyata amat membazir. Memanglah menyeronokkan apabila melihat air mencurah-curah keluar, tetapi mulut akan terlopong, ternganga melihat bil air berganda meningkatnya. Apa salahnya kita guna sedikit masa, tadah air ke dalam bekas yang besar, dan gunakan air itu untuk mencuci kereta. Banyak liter air dapat kita jimatkan.  Air tadahan air dalam baldi yang kotor, tersisa dan berbuih sabun kita gunakanlah pula untuk mencuci simen atau lantai mosaik di halaman rumah. Realitinya  penggunaan air,menggunakan air dari dalam takungan  atau baldi  untuk kerja mencuci kereta merupakan suatu kaedah penjimatan yang amat berkesan.
       Sesuatu yang dijangka pada awal-awal lagi,  ialah apabila paip air bocor, maka berlakulah curahan air tanpa henti menjurus kepada pembaziran.  Usaha membaiki paip bocor perlu disegerakan untuk mengelakkan pembaziran air berterusan, manakala bil air pada bulan itu akan melonjak berlipat kali ganda. Paip air  yang bocor, boleh diperbaiki sendiri sekiranya kita berkemahiran atau kalau tanpa kemahiran maka mintalah bantuan segera daripada tukang paip yang berkemahiran. Langkah paling dinamik ialah,  kalau berlaku paip pecah dan air keluar mencurah –curah segerakan membuat laporan kepada jabatan bekalan air setempat. Dalam sesingkat masa bungkah paip air yang bocor akan diperbaiki, pembaziran segera dihindari. Tepatlah disarankan agar kita membaiki paip atau pili  air yang bocor,  hatta  dapatlah kita  elakkan  pembaziran air. Kita elakkan pembaziran sesegera yang mungkin!!!

      Kesimpulannya, penjimatan air menggunakan tips atau kaedah yang pelbagai memberi ruang dan peluang untuk kita mengelakkan pembaziran. Setiap bulan kita berasa amat selesa, dan lega kerana tidak perlu membayar bil air yang tinggi. Bukannya susah sangat untuk menjimatkan air. "Air tu kan sejuk...!! jadi janganlah berlama-lama duduk di dalam bilik air......!". Berjimat cermat itu amalan mulia manakala pembaziran itu membawa kerugian yang pasti akan menjejaskan kelancaran aktiviti kehidupan.
              Hasil karya Syaidatul Iffah binti Fauzi (5 sains 1 aliran agama  2017)


Iffah  mewakili negeri Kelantan dalam pertandingan Pidato Piala Diraja Peringkat Kebangsaan  di Kampus UIA Kuantan Pahang




                                   

langkah-langkah mengelakkan keracunan makanan-.soalan BM 1 Percubaan MRSM



Keracunan makanan yang berlaku akhir-akhir ini disebabkan oleh sikap kurang prihatin seseorang terhadap penjagaan kesihatan .Sebagai pelajar yang prihatin, jelaskan langkah-langkah yang perlu diambil untuk mengelakkan diri menjadi mangsa keracunan makanan.
                                                                        
Sejak akhir-akhir  ini kes keracunan makanan semakin kerap disiarkan oleh media massa. Keracunan makanan bukan hanya berlaku di sekolah tetapi jua di rumah apabila makanan yang kita makan dicemari kuman. Jika tidak dicari jalan penyelesaian keracunan makanan bukan sahaja membuatkan seseorang muntah-muntah bahkan terpaksa dihantar ke hospital, untuk menerima rawatan. Walaupun agak terpencil, ada kes  keracunan makanan yang membawa maut. Pelbagai langkah perlu disegerakan untuk menangani isu keracunan makanan.
    Sebagai pembuka tirai perbincangan langkah yang perlu diambil untuk mengelakkan diri daripada keracunan makanan adalah dengan memastikan kita tidak makan makanan yang habis tempoh. Makanlah makanan yang baru dimasak. Kajian menunjukkan sebaik-baik makanan ialah yang tersedia dalam tempoh empat jam. Makan makanan yang ‘fresh’ dengan aroma yang cukup menyelerakan dan sudah pasti makanan atau sajian itu selamat untuk dimakan. Makanan yang kita pasti, baru dimasak dapat  mengelakkan kita  terkena  keracunan makanan. Masak makanan yang  hendak dimakan dengan sempurna bagi memastikan tiada kuman di dalamnya. Ingat, keracunan makanan amat menyiksakan. Kesan sakitnya boleh memakan masa berhari-hari. Ternyata bahawa sikap prihatin kita dengan  mengamalkan makan makanan yang baru dimasak  dapat  mengelakkan  diri kita  terkena  keracunan  makanan 
      Selanjutnya kita perlu mengelakkan makan makanan yang terdedah atau tercemar .Pengusaha  atau penyedia atau pengendali makanan  mesti  memastikan makanan  yang  disediakan  bebas  daripada  bakteria  yang  menjadi  punca  keracunan makananHal ini demikian  kerana  kebanyakan masyarakat  terpaksa  makan di luar rumah  akibat kesuntukan  masa bekerja.  Pengusaha  makanan  perlu membersihkan makanan  sebelum dimasak serta  mengelakkan  makanan  yang dijual sentiasa terdedah. Sebagai contoh, peniaga kedai makan  perlu memastikan  makanan mereka  tidak dihinggapi  lalat. Ibu bapa  pula perlu  mengelakkan  mengajak  anak-anak  mereka  makan  di kedai  ataupun warung pisang sesikat,   warung yang  kotor  di tepi–tepi  jalan. Hal ini kerana  kita  tidak  pasti  tahap  kebersihan  makanan di situ  kerana  mungkin  terdedah  kepada  persekitaran    yang    tercemar. Sebagai  contoh, makanan tersebut mungkin  terdedah  kepada serangga  dan  haiwan  pembawa  penyakit   seperti  lipas lalat  dan tikus. Jelas lagi nyata  bahawa bagi  mengatasi masalah   keracunan  makanan  peranan  pengusaha  makanan amat   penting, mereka tidak boleh membiarkan  makanan terdedah dan tercemar hingga dihinggapi lalat, lipas atau anasir parasit yang lain
 .     Umum mengetahui untuk mengelakkan keracunan makanan kita perlu memastikan kualiti makanan seperti bau, rasa, rupa dalam keadaan baik. Untuk itu, amalkan budaya makan  di rumah  bersama-sama  keluarga  bagi  memastikan kebersihan tahap  makanan benar-benar bersih.Usah disentuh atau dimakan makanan yang berbau hamis, meloyakan anak tekak. Andai dimakan jua maka risiko keracunan makanan adalah tinggi. Kita perlu sensitif terhadap makanan yang boleh dan tidak boleh kita makan. Ada orang menghadapi alahan terhadap beberapa jenis makanan. Saya cadangkan mereka meneliti dan memerhati kandungan dalam makanan tersebut untuk mengelakkan keracunan. Jangan dibeli apatah lagi dimakan makanan dalam tin yang telah kemik, atau kotak minuman yang telah terkoyak kerana di situlah punca berlakunya keracunan makanan. Elakkanlah.... elakkanlah! Hakikatnya makanan berkondisi baik tanpa bau, rasa dan rupa yang kurang menyenangkan sudah pasti dapat mengelakkan keracunan,
       Mengikut perincian saya, kita perlu mengenal pasti tahap kebersihan tempat penyediaan dan tempat penjualan makanan agar benar-benar terhindar daripada lipas, tikus dan lain-lain anasir perosak makanan. Masyarakat  harus mengambil  berat tentang kedai  makan yang  mengabaikan kebersihan. Masyarakat harus   membuat aduan  kepada pihak   berkuasa  untuk  diambil  tindakan yang segera jika terdapat kedai makanan yang  kotor.  Mereka  boleh melaporkan   masalah tersebut  di pejabat  kesihatan daerah. Biasanya pada  dinding  restoran ada ditampalkan gred kebersihan premis berkenaan dari sangat bersih hinggalah ke gred  sangat tidak bersih. Premis yang dilabel sangat tidak bersih akan diarah tutup, disaman serta diarahkan membersihkan dalam tempoh yang ditetapkan, sebelum boleh membuka semula perniagaan makananSememangnya kita perlu lebih prihatin, memerhati tahap kebersihan premis perniagaan makanan dengan melihat label yang ditampal, lihat jua cara pemakaian pengendali makanan, penjual minuman, pastikan mereka berpakaian bersih, apronnya bersih, tidak berpeluh, pastikan air peluh tidak menitis  ke dalam makanan dan minuman!!
      Jauhari berpendapat mengelakkan makan pelbagai jenis makanan dengan banyak pada satu masa penting untuk mengatasi masalah keracunan makanan. Perut kita itu bukannya tong sampah untuk dimuatkan dengan serba aneka makanan.Kekadang kerana terasyik makan, makan dan makan terasa ada suatu kelainan dalam tubuh. Perut mula memulas, sakit, sakit,......sakitnya bukan alang kepalang. Rasa berputar sekeliling kita. Sakit yang amat sakit !!  Keadaan ini merupakan tanda-tanda keracunan makanan. Kalau kita tidak berhati-hati, makan ikut nafsu, asal sedap, asal enak, asal lazat, semuanya hendak dimakan tanpa henti, bagaikan 10 hari tidak makan. Akibatnya anda, kita, jadi mangsa keracunan makanan. Kita tidak sedar ada makanan yang mengandungi asid yang berlebihan, apabila masuk ke perut kita, maka kitalah yang akan merana dan menderita yang saya istilahkan sebagai keracunan makanan. Makan berlebihan pelbagai jenis makanan dalam satu masa hendaklah dielakkan untuk menghindari dan menangani keracunan makanan.  Sesungguhnya berhati-berhati dengan apa-apa yang kita makan, pilihlah yang terbaik yang bersesuaian dengan selera, tekak dan perut kita untuk mengelakkan keracunan makanan.

       Kesimpulannya, isu keracunan makanan perlu sama-sama kita pandang serius, atasi dengan penuh prihatin dan sebagai pelajar saya harapkan semua  pihak, termasuk ibu bapa, pihak sekolah, pengusaha kantin, kedai makan, restoran dan sebagainya dapat  memainkan peranan menangani isu keracunan makanan. Berilah peluang kami belajar dengan tenang tanpa gangguan isu keracunan.  Isu ini tidak boleh dipandang remeh.  Semua pihak mesti  mengutamakan  kebersihan dalam makanan  dan minuman. Racun itu pembunuh, tetapi keracunan makanan masih boleh diatasi, dan ditangani dengan kaedah yang bersesuaian, bertepatan dengan hasrat kita mengutamakan kebersihan,dan keselamatan diri kita. InsyaAllah, masih belum terlambat untuk kita menghindari isu keracunan makanan.


Karya Muhammad Nurshah  5 sains 1 ( mendapat 8A SPM sekarang sedang melanjutkan pengajian dalam bidang  undang-undang di IPT)



Peribahasa – Latihan  Untuk pelajar cemerlang SPM 2020
Nyatakan peribahasa yang sesuai untuk menerangkan situasi di bawah.
(i) Setiap perkara yang hendak dilakukan  biarlah sesuai dengan kemampuan diri._______________
(ii)      Perihal orang yang berada dalam keadaan yang sangat cemas. _______________
(iii)     Usaha menasihati seseorang yang sia-sia sahaja. _______________
(iv)    Perkara yang menjadi bahan percakapan orang. _______________
(v)      Pergaduhan yang tidak menguntungkan sesiapa. _______________
(vi)    Keadaan hidup seseorang yang sangat daif. _______________
(vii)   Abu pelajar yang lemah di sekolah. Namun, bersungguh-sungguh tanpa jemu. Akhirnya, beliau dapat menguasai pelajaran setanding dengan rakan-rakan di kelas cemerlang. _____________
(viii) Setiap  kali pemuda itu berada di situ, seringkali akan berlaku pergaduhan dan dialah punca pergaduhan itu__________
(ix)    Dia amat mengasihi isterinya tetapi amat membenci kedua-dua mentuanya_______________
(x) Setelah lama di perantauan akhirnya dia membuat keputusan untuk kembali ke kampung halamannya. ____
(xi)    Dia sedar dirinya hanya hidup menumpang di rumah keluarga itu. _______________
(xii)   Aidil hanya melakukan kesilapan kecil tetapi seluruh kampung membicarakan kesilapannya itu. _______________
(xiii) Berita Ali ditangkap polis  heboh di seluruh desa walaupun keluarganya cuba menyembunyikan cerita itu  ________
(xiv) Haih, sudah beri kenapa minta balik? _______________
(xv)  Sudahlah cantik, bertambah ayu lagi pabila dikelilingi gadis-gadis cantik_______________
(xvi) Pada saat-saat orang lain dalam kesusahan, pada masa itulah dia mengaut keuntungan_______
Lengkapkan peribahasa yang berikut.
(i)                  Kalau tidak dipecah ruyung_______________
(ii)                Kalau kail panjang sejengkal_______________
(iii)               Kalau tiada angin bertiup_______________
(iv)              Kalau berperahu biarlah berpendayung_______________
(v)                Kalau merenung bintang di langit _______________
Beri maksud peribahasa
(i)             Sehari selembar benang lama-lama menjadi kain  Maksud : _______________
(ii)            Seperti api dalam sekam Maksud : _______________
(iii)           Seperti ketam mengajar anaknya berjalan betul  Maksud : _______________
(iv)          Seperti lembu dicucuk hidung Maksud : _______________
(v)           Seperti tikus membaiki labu   Maksud : _______________
(vi)          Siapa makan lada dia terasa pedasnya  Maksud : _______________
(vii)         Sekali air bah, sekali pasir berubah Maksud : _______________



Karya oleh Yen, Anthony, Adam, Iman, Tou Zer, Wan dan Nik akan saya terbitkan tidak lama lagi, tungggguuuu !! Kesungguhan pelajar amat saya kagumi


Jangan Tiru