Kebaikan makan buah-buahan tempatan
Buah-buahan tempatan terdiri daripada buah-buahan bermusim dan buah-buahan tidak bermusim. Saya adalah peminat tegar buah-buahan tempat seperti rambutan, langsat, manggis, betik, durian dan banyak lagi. Sejak kecil lagi saya telah dididik dengan makan buah-buahan, dan makan buah-buahan tempat sudah menjadi kebiasaan saya sekeluarga, Makan buah-buahan tempatan bersama-sama keluarga menceriakan lagi suasana keluarga bahagia.
Terdapat banyak faedah makan buah-buahan tempatan. Antara manfaatnya ialah amalan makan buah-buahan dapat menyihatkan tubuh badan. Berbanding dengan buah-buahan import, buah-buahan tempatan lebih berzat kerana buah-buah tempatan tidak perlu menjalani proses pemasaran yang memakan masa. Khasiat buah-buahan amat tinggi terutama yang baru dipetik . kita dapat merasai buah-buahan yang segar, enak dan lazat. Ibu saya bercerita, kalau kita gemar makan buah-buahan kita akan dapat potongan badan idaman, berat badan unggul, kulit jadi licin dan menarik , mata jadi cerah manakala rambut kita jadi hitam, lebat, berkilat dan menarik. Yang lebih menakjubkan, banyak penyakit dapat dipulihkan dengan amalan makan buah-buahan tempatan yang mengandungi vitamin, zat besi, mineral dan lain-lain. Khasiat-khasiat ini bukan sahaja meningkatkan kesihatan badan bahkan dapat membekalkan tenaga pada tubuh badan, mengawal dan mengurangkan serangan penyakit, misalnya pisang, belimbing, nanas boleh meningkatkan pencernaan perut, buah jambu, buah betik, rambutan mampu meningkatkan antibodi badan. Sesungguhnya makan buah-buahan tempatan memberikan suatu keajaiban kepada tubuh badan . Kita sentiasa berasa segar dan bertenaga apabila makan buah-buahan .
Selain itu, hasil tanaman buah-buahan tempatan berupaya menggerakkan industri pelancongan di negara kita, misalnya, semasa musim durian, banyak pelancong dari luar negara, seperti dari negara China,, Korea, Hongkong, Taiwan dan Auatralia akan berkunjung ke negara kita untuk menikmati keenakan buah-buahan. Di mata dan di hati mereka hanya terbayang-bayangkan durian spesies ‘musang king’. Kehadiran pelancong ini telah memberi pendapatan berganda kepada pekebun-pekebun buah-buahan tempatan, dan kepada ekonomi negara sekali gus kita juga memperkenalkan buah-buahan tempatan ke seluruh dunia. Buah-buahan tempatan juga jelas dapat menambahkan pendapatan negara. Melalui eksport buah-buahan tempatan ke luar negara, negara kita mengaut keuntungan yang amat memberansangkan. Keadaan ini jadi lebih meyakinkan apabila banyak pelancong dari luar negara menggemari buah-buahan tempatan sehingga jumlah kehadiran mereka berganda, pada musim buah. Pelancong menyimpan hasrat berkunjung ke Malaysia untuk menikmati kelazatan buah-buahan tempatan di samping melihat keunikan dan keindahan negara.. Ternyata buah-buahan tempatan dapat meningkatkan ekonomi keluarga sekali gus menyumbang kepada peningkatan ekonomi negara kita melalui industri pelancongan.
Umum mengetahui, kemeriahan musim buah-buahan tempatan jadi cukup bermakna dan suasana jadi luar
biasa apabila di mana-mana sahaja kita melihat buah-buahan. Harga buah-buahan tempatan jauh lebih rendah
berbanding semasa di luar musim. Aspek ini telah menarik perhatian rakyat untuk memilih, membeli dan menikmati buah-buahan tempatan. Pada masa
yang sama, buah-buahan tempatan sentiasa
berkeadaan segar atau ‘fresh’ untuk dimakan. Rakyat Malaysia bagaikan berpesta
apabila tiba musim buah-buahan. Ketika ini deretan gerai buah-buahan muncul bagai cendawan tumbuh pada musim
hujan, Kita boleh berkunjung ke mana-mana gerai buah-buahan yang terdapat di sepanjang jalan raya, sepanjang
laluan dari desa menuju ke kota, di seluruh negara. PESTA buah-buahan pula
dirancang dan diadakan pada musim buah-buahan. Sememangnya kemeriahan musim
buah-buahan tempatan sentiasa dinanti-nantikan kehadirannya oleh setiap rakyat
Malaysia.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan